Filmpje van het winterfeest “Festivalul Datinilor de Iarna” ofwel “Carnavalului şi Festivalului Judetean de Datini şi Obiceiuri de Iarnă  din Maramureş” in Sighetul Marmaţiei, in Maramureş, Roemenië.

In Roemenië en sommige andere Oost-Europese landen zijn oude volkstradities nog steeds in zwang bij de plattelandsbevolking. Rond Kerst, Nieuwjaar, en Driekoningen, houdt men zich bezig met de “Datinilor de Iarna” ofwel “Winterse Tradities”. Het is een aaneenschakeling van feesten en vieringen die begint met de slacht van een varken op 20 December, en duurt tot na Driekoningen op 7 Januari. Sommige rituelen stammen nog uit paganistische tijden en werden later gemengd met christelijke tradities.

In Sighetul Marmaţiei wordt jaarlijks op de dag na Kerstmis een grote optocht gehouden. De optocht begint met een straatconcert voor de burgemeester, waarna een bonte stoet van ruiters op versierde paarden, mensen in boerenkarren, muzikanten, volksdansgroepen en deelnemers in groteske kostuums de hoofdstraat aflopen. Aan het eind van de straat zit weer de officiële delegatie met burgemeester. Volksdansgroepen uit heel Maramures, Bucovina, Transsylvanië, en de Roemeense gemeenschap in de Oekraïne doen dan ieder een kort muzieknummer, anderen voeren een korte parodie op voor de officials.

Tijdens de optocht zijn verschillende “karakters” te onderscheiden: “de gekken”, met hun lange rode neuzen, en de “demonen” met animistische maskers. Sommigen maken lawaai met zware metalen gordels van koeiebellen en verjagen daarmee de zwarte “boze geesten”. De dansende, en met z’n kaken klapperende “geit” (capra) stamt nog uit de Griekse oudheid. De geit valt herhaaldelijk dood op de grond en moet door muziek weer worden herboren, daarmee de terugkeer van het voorjaar symboliserend.